Bijzonderheden
Wegen
Voor 2023 staat weer een aantal reconstructies op de planning. Grote projecten die in 2023 gaan of blijven lopen, zijn de Oostverbinding, herinrichting Blitterswijck en de Groene Loper Wanssum.
Dit is tevens een uitgelezen moment om met deze werkzaamheden een infiltratieriool aan te leggen. Hierdoor neemt de kans op wateroverlast af. Niet alleen in de straten waar de werkzaamheden plaatsvinden, maar ook daarbuiten.
Binnen het asfaltonderhoud zullen we, net als in 2022, ook in 2023 een aantal verkeerskundige maatregelen meenemen, op een aantal wegen in Venray. Hiermee kunnen we voldoen aan de in september 2019 vastgestelde netwerknota. Deze maatregelen bestaan uit het realiseren van plateaus, rode fietsstroken en getrapte fietsoversteken ter plaatse van kruisingen.
Riolering
Een aantal grotere projecten die in 2023 aan de orde komen zijn:
- de klimaatadaptatie Blitterswijck (in combinatie met de wegreconstructie)
- Stationsweg (in combinatie met wegreconstructie)
- renovatie van plusminus 60 drukrioolgemaaltjes
- klimaatadapatie van een aantal straten in Landweert en Brukske.
Haven
2022 is het eerste jaar van het nieuwe havenbeheerplan. Grote investeringen staan, na de uitbreiding van de westelijke insteekhaven en de gebiedsontwikkeling, niet op stapel. De werkzaamheden richten zich voornamelijk op het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud, en het opzetten van een beheerspakket voor de reeds aanwezige voorzieningen.
Openbaar Groen
De gevolgen van (extreme) droogte en hoge temperaturen op het openbaar groen kan betekenen dat er meer uitval is dan gemiddeld. Na extreem droge jaren kunnen de gevolgen pas op latere termijn zichtbaar worden. Dit kan er voor zorgen dat er in 2022/2023 meer uitval is dan voorzien waardoor het beschikbare budget onder druk kan komen te staan. Ook kan de droogte betekenen dat de levensduur van bomen / plantsoenen wordt verkort en eerder aan vervanging toe is.
Bossen, Natuurgebieden en Landschappelijke elementen
Door de aanhoudende droogte van afgelopen jaren, maar ook door de verzuring hebben een aantal boomsoorten in de gemeentelijke bossen het zichtbaar moeilijk. De uitval onder bomen is meer dan normaal. Er is nog onvoldoende inzicht of herstel middels het reguliere beheer en financiële middelen kan worden opgevangen. De gevolgen voor bos en natuurterreinen bij aanhoudende droogte, maar ook van andere aspecten zoals stikstofdepositie zijn niet goed te voorspellen.
Openbare verlichting
In 2023 gaan we verder met het vervangen van conventionele verlichting voor LED-verlichting. Op alle nieuw te plaatsen armaturen worden dimmers geplaatst om extra energiebesparing te realiseren. Daar waar mogelijk zal dynamische verlichting toegepast worden. Om duurzamer te werken bekijken we of we niet het hele armatuur hoeven te vervangen en dan alleen het binnenwerk vernieuwen en de buitenzijde behouden.
Uit te voeren werken voor 2023:
- Voor 2022 zal een vervangingsplan gemaakt worden om alles te verlichten volgens de nieuwe normen. De exacte locaties zijn nu nog niet bekend, maar het zal gaan om ongeveer 500 armaturen. Met het vervangingsplan 2023 kunnen we hier een besparing uit halen van +/- 37.000 kWh, wat neer komt op een vermindering van bijna 16 ton CO2.
- In 2022 is het niet mogelijk gebleken om de verlichting in het centrum te vervangen vanwege prioriteiten elders. De verlichting in het centrum, kernwinkelgebied, zal vervroegd vervangen worden vanwege de vele storingen en het hoge energiegebruik. Deze worden dan vervangen door LED met dynamische besturingsmogelijkheden en dimmers, gelijk aan het Henseniuskwartier. Mogelijkheden hierbij zijn het verhogen van het verlichtingsniveau bij calamiteiten of evenementen.
- Als het budget het toe laat zal één project uitgevoerd worden in het kader van bijzondere verlichting.
- Bij alle grote civiele projecten wordt ook de conventionele verlichting vervangen voor LED
Gebouwen
Instandhouding, beheer en verduurzaming
Team vastgoedbeheer, verhuurt, exploiteert en onderhoudt gemeentelijk vastgoed (gebouwen, objecten en voorzieningen). De prioriteit ligt bij de continuïteit van het planmatig onderhoud. en daarnaast zetten we vanaf 2022-2023 in op de verduurzaming van ons vastgoed en de technieken die ons hierbij kunnen helpen.
Verduurzaming
De gemeente onderneemt acties in verduurzaming van de gebouwen die zij zelf beheert. Daarnaast ontplooien beheerders van de gemeentelijke gebouwen (die zijn geprivatiseerd) ook acties in verduurzaming (middels aanschaf zonnepanelen, led-verlichting of door duurzame materialen die minder milieu belastend zijn en/of minder onderhoud behoeven. Het gemeentehuis is reeds voorzien van zonnepanelen. In 2023 zal van dit gebouw de binnenverlichting worden vervangen door led. Begin 2022 is ook opdracht gegeven voor andere verduurzamingsonderzoeken in een tiental andere gemeentegebouwen. De resultaten hiervan worden medio 2022 verwacht.
Meerjarig onderhoud (2019 - 2029)
In 2020 is de onderhoudssituatie van de gemeentelijke gebouwen opnieuw in kaart gebracht en in meerjarige onderhoudsrapportages (MJOP 2020-2029) vastgelegd. Deze MJOP’s zijn in 2021 door de raad vastgesteld. Daardoor kan vanaf 2021 weer planmatig uitvoering worden gegeven aan het onderhoud van ons gemeentelijk vastgoed. De in 2021 vastgestelde plannen zijn tevens de opmaat naar ‘duurzame meerjaren-onderhoudsplannen’ die we binnen de komende onderhoudscyclus gaan ontwikkelen. De wens is om deze met ingang van 2023 op te hangen aan een meer ‘strategische visie’. In deze visie nemen we naast maatschappelijke belangen ook financiële- en strategische belangen op zodat we meer in samenhang gaan sturen op (het beheer en de verdere verduurzaming van) ons vastgoed.