Programma 2 WONEN

Deelprogramma 2.5 DUURZAAMHEID

Wat willen we bereiken?

Algemeen

Wij bouwen verder op het omgevingsprogramma ‘Venray Vergroent’. Hiermee geven we verdere invulling geven aan de opgaven op het gebied van energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie.
Wij committeren ons aan de landelijke doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen in 2030 gehalveerd te hebben. Verder streven wij naar een betere bescherming van onze natuur. Vele doelen van ‘Venray Vergroent’ kunnen we alleen behalen met de inzet van onze inwoners, ondernemers en organisaties door in goede verbinding te staan met de samenleving en het voeren van ‘het goede gesprek’.

‘Venray Vergroent’ gaat ons allemaal aan en daarom komen onderdelen ook terug bij andere programma’s, zoals woningbouw en woonomgeving, landelijk gebied, mobiliteit en economie.

Energietransitie

Bij het herijken van de Energiestrategie wordt de landelijke doelstelling als uitgangspunt genomen. Daarnaast wordt het, als gevolg van de transportschaarste op het elektriciteitsnet, steeds belangrijker om ook te kijken wat op- en overslag van energie kan betekenen in de Energietransitie. We gaan hier een realistisch doel in de Energiestrategie voor opnemen.
De regio Noord- Limburg staat voor een grote opgave als het gaat om duurzame energie, deze opgave wordt zichtbaar in de Regionale Energiestrategie (RES) Noord- en Midden- Limburg. Daarin is een ambitie bepaald voor 2030 die haalbaar lijkt. Wel is het zo dat we hiermee onze eigen gemeentelijke doelstelling niet halen, omdat de RES geen invulling geeft aan de opgaven van de bedrijven, landbouw en mobiliteit. Ook is de energietransitie in 2030 niet klaar en moet er meer gebeuren vanwege onder andere de te verwachten stijging naar de vraag van elektriciteit voor warmte en mobiliteit. Kortom ook voor de verdere toekomst ligt er een behoorlijke opgave, die wij samen met onze inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden willen invullen.

Dit doen we onder andere door te kijken naar drie grote opwek locaties in de regio waarvan 1 in Venray/Horst aan de Maas. Daarvoor moet gekeken worden naar kansen en mogelijkheden voor duurzame energieopwekking, recreatie, toerisme, natuur, waterbeheer en landbouw (innovatieve vormen en transitie) te integreren zodanig dat ze elkaar versterken.

Circulaire economie

Doelstelling: In 2035 is de circulaire werkwijze normaal geworden, ook bij alle ondernemers. Deze werkwijze bestaat uit het slim ontwerpen van producten, hergebruiken, repareren en vervolgens recyclen, zodat de grondstoffen waarvan het product ooit gemaakt is opnieuw beschikbaar zijn. Om dit te bereiken is in 2021 de Visie Circulaire Economie Venray opgesteld en wordt een bijbehorend uitvoeringsprogramma uitgevoerd.

Klimaatadaptatie

Doelstelling: in 2035 is de gemeente Venray klimaatadaptief. Hiertoe is in 2021 een Visie Klimaatadaptatie opgesteld en vastgesteld en een bijbehorend uitvoeringsprogramma waarin projecten staan die bijdragen aan het voorkomen dan wel beperken van negatieve effecten als gevolg van overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte en het versterken en verbeteren van de biodiversiteit.

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 15:42:17 met de export van 11/04/2022 15:35:05