Programma 4 BESTUREN

Deelprogramma 4.1 BESTUUR

Wat willen we bereiken?

Bestuursstijl

We willen bouwen aan het vertrouwen van inwoners, ondernemers,  maatschappelijke instellingen, verenigingen en andere partners.
Het gaat in onze bestuursstijl om houding en gedrag. We handelen integer, transparant en zijn bereikbaar en aanspreekbaar. We doen wat we afgesproken hebben, daarmee zijn we betrouwbaar. Dat is een continu proces van ontwikkeling. We zetten de in de afgelopen periode ingezette cultuur van samenwerking met de raad voort. Het is ook een aandachtspunt voor ons functioneren als college richting raad en samenleving.

De nieuwe bestuursstijl is er een van scherpte en reflectie en staat voor het algemeen belang.

Inwonersparticipatie/zelfsturing/vitale gemeenschappen

We streven naar vitale gemeenschappen waar inwoners zelf initiatieven nemen en de samenwerking zoeken met de gemeente. We vullen onze rol flexibel in, afhankelijk van het vraagstuk. We blijven daarbij samen met de gemeenteraad ook zoeken naar kansen om onze jongeren actief te betrekken.
De ene keer is de gemeenschap eigenaar, de andere keer de gemeente. Het is vaak maatwerk. De ene buurt, het ene dorp of de ene wijk is de andere niet.
Participatie en rolinvulling worden tevens in het kader van de Omgevingswet verder onderwerp van gesprek tussen raad en college. Hier zien we dan ook een directe relatie met bestuurlijke vernieuwing en de nieuwe bestuurscultuur.

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet zal extra aandacht worden besteed aan participatie en de wijze waarop we als gemeente onze rol invullen in samenwerking met initiatiefnemers.

Regionale samenwerking

Vanwege de grote opgaves wordt de regioschaal steeds belangrijker. In de regio nemen we een stevige positie in, zeker op die thema’s die voor ons belangrijk zijn.
Dit geldt voor het sociaal, ruimtelijk-fysiek en economisch domein. Wij zien een goede regionale samenwerking als een belangrijke voorwaarde om het beste te bereiken voor onze inwoners. Immers, ook Venray is de regio. De opgave is steeds bepalend voor het partnerschap dat we aangaan. Dat kan zijn met (gemeenten binnen) de regio Noord-Limburg, maar als dat nodig is zoeken we ook actief de verbinding met buurgemeenten over regio-, provincie- en landsgrenzen heen. Wanneer de opgave is volbracht, het doel van een partnerschap niet meer actueel is of de samenwerking niet meer effectief is, dan kijken we kritisch naar de vraag of de samenwerking moet voortbestaan. Daarmee geven we uitvoering aan de kaders uit de nota Vizier op Samenwerking.
We streven naar een stevige bestuurskrachtige regio en een sterk regionaal netwerk. Daarmee zijn we een belangrijke partner voor provincie en rijk als het gaat om de complexe opgaven waar onze regio voor staat of komt te staan. Zo dienen we het belang van onze inwoners, ondernemers en overige partners het beste.
Regionale samenwerking is ook een middel bij Strategisch Personeelsmanagement. De samenwerking met Horst aan de Maas op het gebied van bedrijfsvoering is hiervan een goed voorbeeld. Niet alleen werken we efficiënter en leren we van elkaar, maar ook creëren we voor medewerkers een meer gevarieerde en uitdagender werkomgeving. Dat maakt ons als werkgever aantrekkelijker en vergroot daarmee onze kansen om de juiste medewerkers met de door ons gewenste kwaliteiten te vinden en te binden.

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2022 15:42:17 met de export van 11/04/2022 15:35:05